احمد فاتحیمرج؛ فرزاد حسینی حسینآبادی
چکیده
خشکسالی پدیدهای است که نمیتوان از بروز آن جلوگیری نمود، اما با مدیریت جامعنگر و علمی میتوان از بروز خسارات ناشی از آن کاست. برای کاهش میزان خسارات نیاز به یک برنامه تدوین شده میباشد. بدین منظور باید تلاش کرد تا دستیابی به دستورالعملهای اجرایی کارساز برای مناطق مختلف کشور بر اساس شرایط آب و هوایی آن مناطق و بررسیهای میدانی ...
بیشتر
خشکسالی پدیدهای است که نمیتوان از بروز آن جلوگیری نمود، اما با مدیریت جامعنگر و علمی میتوان از بروز خسارات ناشی از آن کاست. برای کاهش میزان خسارات نیاز به یک برنامه تدوین شده میباشد. بدین منظور باید تلاش کرد تا دستیابی به دستورالعملهای اجرایی کارساز برای مناطق مختلف کشور بر اساس شرایط آب و هوایی آن مناطق و بررسیهای میدانی بهمنظور شناخت بهتر از شرایط اقتصادی و اجتماعی امکان پذیر شود. این مقاله به شرح چگونگی و مراحل تدوین نخستین برنامه مدیریت ریسک خشکسالی کشاورزی برای یک منطقه بهعنوان پایلوت میپردازد. این بررسی به مدت سه سال از سال 88 تا 90 به طول انجامید. در این راستا کارگاههای آموزشی و نشستهای تخصصی برگزار و بررسیهای میدانی انجام شد که بر اساس شناخت از منابع اقتصادی و اجتماعی در حوضه پایلوت و نتایج نشستهای مدیران محلی و ساکنین آن مراحل برنامه اجرایی تهیه شد. همچنین، در راستای اجرای این تحقیق، اطلاعات مختلف اقلیمی و کشاورزی، اطلاعات محلی در منطقه جمعآوری شد و روشی برای ارزیابی میزان آسیبپذیری بخشهای مختلف کشاورزی در منطقه ارائه شده است. برنامه بر اساس نظرات کارشناسی و تجارب موجود در جهان و شرایط حاکم بر منطقه مورد نظر بهصورت نه فاز مختلف تدوین شده است. با توجه به درآمد متوسط 41 میلیارد ریالی این حوضه از کشاورزی و دامپروری میزان خسارات وارده در خشکسالی ضعیف تا بسیار شدید از 3.450 میلیارد ریال تا 10.350 میلیارد ریال متغیر است. مجموعه این نه فاز مراحل پایش، پیشبینی و هشدار را بهصورت تیمهای کاری تعریف نموده و با مشارکت ذینفعان و تصمیمگیران به شکلی مدیریت میشود که تا میزان خسارات خشکسالی از 30 تا 47 درصد (بستگی به شدت خشکسالی) کاهش پیدا کند.